1 av 2
Venus Express ska skicka information om växthuseffekten.
2 av 2
Klicka för grafik

Växthuseffekten på Venus ska studeras

Tidigt på onsdagsmorgonen sköt ESA upp den första europeiska rymdfarkosten till Venus. Venus Express väntas närma sig Venus om fem månader. Ombord finns bland annat svensk utrustning. Syftet med projektet är att ta reda på varför Venus och Jorden är så olika trots att de har mycket gemensamt.

– Framförallt är Venus en väldigt intressant planet eftersom den är en tvilling till Jorden. Nästan identisk i storlek, och därför är det väldigt intressant att kunna jämföra de här två planeterna och förstå varför de har utvecklats så väldigt olika, säger astronom Per Magnusson vid Rymdstyrelsen.

– Venus är ju väldigt het på ytan, närmare 500 grader Celsius, då bly smälter. Det är en helt annan miljö än den vi har på Jorden. Venus är visserligen lite närmare solen, men inte nära nog för att förklara den här skillnaden. Där finns en enorm växthuseffekt i den tjocka atmosfären, som är en del av förklaringen.

Växthuseffekten enorm
Trycket i Venus atmosfär är ungefär 90 gånger så stor som vid jordytan, och växthuseffekten är enorm. 97 procent av atmosfären är koldioxid. Varför det blivit så hoppas forskarna få veta när Venus Express börjar sända data till Jorden någon gång i vår.

Ombord finns bland annat svensk instrument från Institutet för rymdfysik i Kiruna, och en svensk kommunikationsantenn.

Rymdsonden ska följa Venus under ungefär två Venus-dygn. Eftersom Venus roterar så sakta motsvarar det 480 jorddygn.

Mycket att berätta
Trots att Venus är så annorlunda kan planeten och dess växthuseffekt ha en del att säga oss människor på Jorden.

– Forskning går ju ofta ut på att titta på extremerna och förstå dem för att kunna ta lärdom och modellera vad som händer på jorden. Venus är ett utmärkt exempel för att förstå hur växthuseffekten kan fungera när den är extrem. Det kan vara en lärdom för oss om vad som skulle kunna hända på Jorden om vi låter det rulla på alldeles för långt.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".