Historiskt möte i Rom

På tisdagen skrev företrädare för tjugo länder under den nya Rom-deklarationen. Den ger Ryssland tillträde till ett nytt Nato-råd. Sex statschefer och fjorton regeringschefer är i Rom för något som betecknas som historisk.
Dagens avtal mellan Nato och Ryssland kommer bara några dagar efter att USA och Ryssland undertecknade sitt nedrustningsavtal. I bägge fallen talas det om historiska händelser och än en gång förklaras det kalla kriget avslutat. Idag liksom när det gällde nedrustningsvtalet används de stora orden mest på västsidan medan kommentarerna i Ryssland är mer återhållsamma. Avtalet gäller bara vissa områden Dagens Rom-uppgörelse ersätter ett tidigare samarbetsavtal mellan Ryssland och Nato som aldrig riktigt fungerat. I det nya gemensamma rådet ska Ryssland samarbeta med Nato-länderna som en likaberättigad, men inom ett begränsat antal områden. Några exempel är kamp mot terrorism och spridning av kärnvapenteknologi. Det handlar inte om allmänt försvarssamarbete. Framförallt bygger det på consensus. Rådet ska bara ta upp frågor man är överens om. Resten får Nato och Ryssland sköta på egen hand som hittills. Om det allmänna förhållandet mellan väst och Ryssland utvecklas bra kan det nya rådet få en roll att spela. Blir det återigen kyligare förbindelser blir rådet en pappersorganisation. Natos militära kärna tunnas ut Avtalet är bara ett förspel till att Nato senare i höst ska ta in ytterligare sju, kanske åtta nya medlemmar. Det gäller bland andra de baltiska länderna och samarbetet med Ryssland och utvidgningen ställer Nato inför nya problem. På ett sätt ser det ut som om Nato bara blir mäktigare och mäktigare, samtidigt håller den hårda militära kärnan på att tunnas ut. Viktig förbindelselänk Under kalla kriget var Nato odiskutabelt en stark militärallians av likasinnade länder. Nu håller Nato mer och mer på att förvandlas till en allmän säkerhetspolitisk organisation. Symptomatiskt är att USA aldrig tog hjälp av Nato för sitt krig i Afghanistan utan de skötte det i praktiken på egen hand. I USA finns det idag många som anser att Nato blivit irrelevant, en meningslös organisation för USA och de spår att Nato i praktiken snart dör ut. Men än så länge är i varje fall Nato en viktig förbindelselänk över Atlanten mellan USA och europeiska länder.
Sten Sjöström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".