ENERGIBRANSCHEN

Prispress orsak till arbetsplatsolyckor bland elektriker

2:09 min

Prispress i elbranschen orsakar arbetsplatsolyckor – den bilden fick energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) när han i veckan träffade företrädare för energibranschen för att prata om hur man ska förebygga olyckorna.

Energiministern träffade under torsdagens möte fackförbund, arbetsgivarorganisationer och myndigheter. Tidigare har han sagt till Ekot att machokulturen inom energibranschen gör att elektriker tar onödiga risker och att det är orsaken till att bland annat elrelaterade arbetsplatsolyckor har ökat, vilket Elsäkerhetsverket har fastställt.

Men Petter Johansson som är förbundsombudsman på Elektrikerförbundet menar att det snarare handlar om att elektriker jobbar under hård ekonomisk press.

– Om det är så att en person istället för att hämta en traktor för att ta ner något väljer att ta ner det med motorsåg. Då kan man göra det enkelt för sig och säga att det är en form av machokultur, men en bakomliggande orsak kan vara att det är ett fast pris, man har tre timmar på sig och att man då känner en sådan press att man känner att man måste ta de besluten, säger han.

Under mötet bestämdes inga konkreta åtgärder, men i början av nästa år ska energiministern igen träffa energibranschen. För Anders Ygeman kommer ett fokus vara prispressen i upphandlingar.

– Vi ska ha ett nytt möte i februari då vi ska ha tagit fram en kvalificerad bild av olyckorna. Då ska vi också vi som var här idag ha arbetat fram underlag om upphandlingssituationen och attityderna, säger han.