Fridays for future

Globala strejker för klimatet

1:46 min

Under fredagen hölls återigen global strejk för klimatet. Det är den tredje världsomspännande klimatmanifestationen som arrangerats under det gångna året.

– Jag är väldigt cynisk till hur världen kommer hantera klimatkrisen, men med tryck från folket och demonstrationer som de här, så tror jag att vi möjligtvis kan undvika de värsta scenariorna när det gäller klimatkrisen, säger

Enligt Fridays for future, som inspirerade av svenska Greta Thunberg uppmanat till global strejk för klimatet, hölls runt om i världen i dag nästan 4.000 strejker eller manifestationer för klimatet.

I Sverige hade 150, större eller mindre, demonstrationer arrangerats. Enligt arrangören hölls den nordligaste i Abisko och sydligaste i Simrishamn.

Förhoppningen är att påverka världens ledare som träffas i FN i New York på måndag till att skärpa klimatpolitiken och begränsa utsläppen.

Medan tusentals demonstrerade i Stockholm var det glesare i leden i Timrå., där den lokala fiskeklubben samlat engagerade till strejken.

– Jag samlade ihop ett gäng här. Det är mer än jag kan räkna på fingrarna. Vi är ett snitt från 70 till 1 1/2 år. Jag tycker det är bra med tanke på vädret och att det är fredag. Det är en bra början, nästa fredag kommer vi att vara flera, säger Gunilla Ojala, till P4 Västernorrland.

Det är den tredje världsomspännande klimatmanifestationen som arrangerats under det gångna året. Senaste gången var den 24 maj, då hundratusentals människor deltog i över 100 länder, enligt Fridays for future.

Nästa vecka planerar organisationen för en ny global klimatmanifestation.