Klimat

Tusentals ungdomar samlade i New York för klimatprotest

1:26 min

På Manhattan i New York pågår just nu en stor klimatmanifestation med klimataktivisten Greta Thunberg i spetsen. Tiotusentals människor är ute på gatorna inför FN:s klimattoppmöte i New York.

I dag har manifestationer för klimatet hållits världen över, bland annat i Sverige, Australien, Indien och Afghanistan.

I USA har över en miljon skolelever fått giltig frånvaro för att delta och tiotusentals ungdomar är samlade med plakat höjda i luften.

Patrik Holmström, Ekots utsände är på plats i New York.

Hur är det hos dig som är på plats?

 – Ja, den här stora demonstrationen som började lite längre upp på Manhattan har nu förflyttat sig ner till Manhattans sydspets, till Battery Park. Det är otroligt mycket människor! Jag vet inte om 20 000 räcker, men det tror jag inte faktiskt. Och de man pratar med här säger att detta är en av de största demonstrationerna de någonsin sett just i New York, säger Patrik Holmström.

Hur går diskussionerna i övrigt i New York om den här klimatstrejken?

– Många är väldigt imponerade av det engagemang som finns här bland ungdomarna. För det är nästan bara ungdomar som är här och demonstrerar.

Hur tror du att den globala strejken påverka ledarna vid FN:s klimattoppmötet?

– Det är naturligtvis svårt att säga och här i USA har man ju faktiskt en regering, som säger att man inte tror på klimatförändringarna. Men det är klart att det är väldigt svårt för världens ledare som är på väg hit till New York att ignorera det otroliga engagemang som funnits över hela världens i dag.

Greta Thunberg kommer att delta på FN:s klimattoppmöte för ungdomar imorgon och prata på FN:s klimattoppmöte med globala ledare på måndag.