Protester mot presidenten

Tårgas mot demonstranter i Kairo

1:30 min

Mycket ovanliga protester har brutit ut i Egypten mot president Abdel Fattah al-Sisi. Igårkväll demonstrerade hundratals egyptier i flera olika städer, bland annat i närheten av Tahrirtorget där det inte förekommit protester på många många år. Polisen svarade med tårgas.

– Säg det, var inte rädd, al-Sisi måste bort, ropar demonstranter på en av broarna över Nilen.

De är inte många, men har klivit ur sina bilar för att delta i protesterna som vid det laget på natten hade spritt sig över Egypten där det under president al-Sis järngrepp är förbjudet att hålla gatuprotester och alla demonstrationer är förknippade med stora risker.

Protesterna var små men utspridda och sociala medier exploderade under natten med vittnesmål.

Demonstrationerna följer på en annan sensation på sociala medier, där miljontals egyptier varje dag ivrigt väntat på nästa avsnitt av Mohamed Alis videoklipp.

Mohamed Ali är en missnöjd 43-årig före detta byggherre som haft affärskontrakt med militären och även byggt palats åt president al-Sisi.

Från sin exil i Spanien har han i en serie videoklipp avslöjat militärens och regimens korruption och det var han som uppmanade till de fredagsprotester som ägde rum i natt.