Inga tecken på vapenvila i mellanöstern

Efter måndagens palestinska självmordsdåd gjorde den israeliska armén på tisdagsmorgonen en ny militär räd i Jenin. När inga tecken på vapenvila synes gör den amerikanska regeringen nya ansträngningar för att stoppa våldet och förbereda en Mellanösternkonferens under sommaren.
En palestinier dödades under den skottlossning som följde på den israeliska aktionen, sex palestinier greps. Under ett par dagar har ytterligare ett antal palestinier, misstänkta för planering och delaktighet i terrordåd gripits i Betlehem och i Hebron. Självmordsbombare Det israeliska intåget i Jenin skedde under natten, några timmar efter att en palestinsk självmordsbombare på måndagskvällen sprängt sig själv och två israeler i luften i en förort till Tel Aviv. På förmiddagen drog sig de israeliska soldaterna ut ur Jenin. Den israeliska arméns taktik under de senaste dagarna har varit att genomföra begränsade operationer in i palestinska områden med syfte att gripa terrormisstänkta palestinier. Dessa operationer är nödvändiga för att stoppa terrordåd, är den israeliska motiveringen. Israel anser också att den palestinska myndigheten inte gör tillräckligt för att stoppa våldsaktioner. Från palestinsk sida hävdas att israelernas upprepade inmarscher bara föder mer våld. I motsats till under den israeliska storoffensiven i april har det palestinska motståndet vid de nya israeliska angreppen varit i stort sett obefintligt. USA-besök Sedan den amerikanske utrikesministern Colin Powells misslyckade fredsresa till mellanöstern tidigare under våren har USA avstått från att skicka några sändebud till området. Men nu är både mellanösternexperten William Burns från det amerikanska utrikesdepartementet och CIA-chefen George Tenet på väg. De ämnar bland annat ha överläggningar med ledande palestinier om det aviserade reformprogrammet och den omstrukturering av säkerhetsstyrkorna som palestinierna förbereder. De amerikanska sändebuden kommer också att undersöka förutsättningarna för om det verkligen går att hålla den konferens om mellanöstern under sommaren som USA föreslog för några veckor sedan. Flera arabledare har uttryckt sin skepcis ver en konferens just nu, med tanke på att parterna står så långt från varandra och inte har haft någon meningsfull dialog på flera månader.
Lars Gunnar Erlandsson, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".