FRANKRIKE

Hundratal demonstranter frihetsberövade i Paris

0:31 min

Det blev delvis våldsamt under lördagens demonstrationer i Paris. Omkring 7 500 poliser fanns på plats i den franska huvudstaden under lördagen där flera demonstrationer hölls samtidigt. Och det blev delvis stökigt.

Många av de gula västarna trotsade förbudet att demonstrera på paradgatan Champs-Élysées och polisen stoppade demonstranter både där och på angränsande gator. Senare anslöt de gula västarna och det Svarta blocket till en klimatdemonstration.

Det svarta blocket krossade skyltfönster och satte eld på papperskorgar. Polisen använde tårgas och batonger för att skingra demonstranterna. Ett hundratal demonstranter frihetsberövades.

Miljöorganisationen Greenpeace fördömde polisens tårgasanvändning och uppmanade demonstranter att inte utsätta sig för risker och lämna demonstrationen.

En stor del av demonstranterna fortsatte dock till slutmålet. Enligt polisen deltog 15 000 personer i dagens klimatmarsch i Paris.

Proteströrelsen Gula västarna är ett löst sammansatt initiativ som bildades i protest mot höjd skatt mot bensin och diesel i november i fjol.

Organisationen anklagar president Emmanuel Macron för att inte ha kontakt med det franska folkets behov. Miljörörelsen hade bjudit in de gula västarna till dagens demonstration.

Vissa av kraven på att president Macron måste lyssna på folkets behov, är gemensamma från miljörörelsen och de gula västarna.