Konkurshot mot Thomas Cook

”Svenska resenärer behöver inte oroa sig”

1:20 min

Den brittiska resejätten Thomas Cook, som bland annat äger svenska Ving, riskerar att gå i konkurs om företaget inte får in 2,4 miljarder kronor inom kort. Men enligt kommunikationschef Fredrik Henriksson behöver svenska resenärer inte oroa sig.

– Som svensk resenär så ska man alltid känna att när man bokat en resa med Ving så ingår ju alltid en resegaranti. Man omfattas av paketreselagen. Där har man en trygghet redan från start när man bokar med oss. Sedan förstår jag ju att man kan bli orolig av den breda rapporteringen om Thomas Cook, säger Fredrik Henriksson.

Svenska Ving har sålt charterresor i Sverige sedan 50-talet och har idag ungefär 700 000 resenärer årligen, och som bolag strax över en tredjedel av den svenska chartermarknaden.

I Sverige har man runt 600 anställda med huvudkontoret i Stockholm, och Ving gjorde 2018 mindre vinst jämfört med året innan.

Fredrik Henriksson säger att han inte är orolig, även om han kallar Thomas Cooks situation komplex.

– Det är ju fullt fokus på att få den här rekapitaliseringen i hamn. Det är en komplex process, det är väldigt många inblandade parter men det är fullt fokus på att få den i hamn så snart som möjligt, säger Vings kommunikationschef Fredrik Henriksson.