BESLAGTAGEN OLJETANKER

Stena Impero ska vara nära att släppas

1:30 min

Mycket talar för att det svenskägda tankfartyget Stena Impero, som beslagtogs av Iran i somras, kan komma att släppas inom kort, kanske redan idag. Företrädare för rederiet Stena Bulk säger till Ekot att bolagets vd Erik Hånell är på väg till regionen med anledning av att fartyget ska släppas.

De nya uppgifterna att svenskägda, brittiskflaggade Stena Impero kommer att släppas kommer från rederiets vd Erik Hånell, som enligt SVT Nyheter har fått ett politiskt beslut ifrån Iran.

Stena Impero beslagtogs i Hormuzsundet i Persiska viken den 19 juli och har sedan dess hållits kvar i iransk hamn.

Händelsen har setts som ett svar på att en iransk tanker beslagtogs av brittiska styrkor vid Gibraltar några veckor tidigare. Det iranska fartyget släpptes dock i mitten av augusti efter ett beslut av Gibraltars högsta domstol.

Kort därefter släpptes en del av besättningsmännen från Stena Impero, och Iran signalerade om att rättsprocessen kring fartyget skulle påskyndas och att de skulle komma att släppa Stena Impero.

Stena Bulks vd Erik Hånell, som är på väg till regionen med anledning av att fartyget ska släppas, uppger för SVT Nyheter att han inte vill ta ut något i förskott – först vill han se att fartyget seglar ut ur iranskt territorialvatten.