Svenskt projekt kan minska stålindustrins koldioxidutsläpp

2:04 min

Stålindustrins utsläpp av koldioxid skulle kunna minska drastiskt med ett nytt svenskt projekt, där man inte använder kol i tillverkningen. SSAB:s vd Martin Lindqvist är en av få inbjudna talare till FN:s klimattoppmöte, där han ska berätta om projektet.

– Vi är inbjudna hit för att visa att det verkligen går att ställa om även tung industri. Ett exempel som förhoppningsvis inspirerar andra även utanför vår bransch, säger Martin Lindqvist.

Stålindustrin är en av de stora miljöbovarna i världen idag. Den står för sju procent av de globala koldioxidutsläppen och en ännu större del av de svenska. Men tillsammans med Vattenfall och LKAB driver bolaget ett projekt där man använder vätgas i stället för kol i masugnarna, något som dramatiskt skulle minska koldioxidutsläppen

Redan nästa år ska en testanläggning stå klar i Luleå. Men Tekniken är dyr och inte alla i branschen är övertygade om metodens förträfflighet.

– Vi har fått lite blandade reaktioner, en del konkurrenter säger att det inte går. Vi är så säkra på att det här fungerar att vi redan nu börjar titta på en fullskalig produktionsanläggning och hoppas kunna producera fossilfritt stål redan 2026, säger Martin Lindqvist.