Thomas Cook i konkurs

Experter spår tuffa tider för charterbranschen

1:59 min

Den brittiska resejätten Thomas Cook har gått i konkurs. Och flera experter menar att det är tuffa tider för charterbolagen.

Förra årets rekordvarma sommar och en svag krona som pressar lönsamheten med kostnader i euro och intäkter i kronor. Och på det ett visst mått av flygskam. Det är tre anledningar till att charterbranschen går trögt enligt Erika Butterworth, Sverigechef på Apollo.

Flygexperter som Ekot pratat med pekar också ut förändrade resvanor som en orsak. Det blir vanligare att man själv paketerar ihop sin resa. Dessutom har charterbolagen gynnat konkurrenter genom att köpa flygstolar hos lågprisbolagen, säger Jan Ohlsson, journalist och flygexpert.

– Det gjorde att lågprisbolagen fick ett väldigt lyft till att starta egna flyglinjer till typiska solresemål. Man började gräva sin egen grav där.

Charterresandet i Sverige har också minskat de senaste fem åren, från knappt 2 miljoner år 2013 till knappt 1,8 miljoner förra året. Men de nordiska charterbolagen har trots allt klarat sig förhållandevis bra i konkurrensen från lågprisbolagen jämfört med exempelvis i Tyskland och Storbritannien.
Det säger den norska flyganalytikern Hans Jørgen Elnæ:

– Branschen blir utmanad av lågprisbolagen. Men konkurrensen har varit något mindre i de nordiska länderna.