Provinsen Papua

Flera döda efter våldsamma protester i Indonesien

1:49 min

Minst 20 personer har dödats och många har skadats efter att oroligheter brutit ut i den Indonesiska provinsen Papua i den östligaste delen av landet. Oroligheterna har skakat provinsen under flera veckor och bröt ut i samband med att indonesisk polis uttryckte sig rasistiskt mot studenter.

– Det var kaos i Wamena, som är Papuas största stad, ska den lokala polischefen sagt om läget till den statliga nyhetsbyrån Antara.

Flera byggnader sattes i brand om många av de döda omkom i lågorna.
Under oroligheterna stängdes stadens flygplats av säkerhetsskäl.
Enligt den indonesiska tidningen Kompas ska våldsamheterna i dag ha utlösts av rasistiska kommentarer riktade mot Papuanska studenter av en lärare vid ett lokalt universitet.

Protesterna från studenterna startade för över en månad sedan. Även då var den utlösande faktorn rasistiska på hopp mot studenter från Papua. Den gången var det poliser i staden Surabaya på ön Java som kallade studenter från Papua för apor och vildar.

Videoklipp med de rasistiska poliserna spreds snabbt på sociala medier i Indonesien och utlöste en våg av allt mer våldsamma protester i den indonesiska delen av Papua. Oroligheterna som blossade upp på grund av rasistiska uttalanden är bara toppen på ett isberg när det handlar om den kamp som lokalbefolkningen i Papua för mot den indonesiska regeringen.

I Papua har ursprungsbefolkningen länge fört en kamp om ett ökat självstyre. Något som de inte har fått något gensvar för från Jakarta. I det naturresursrika Papua finns bland annat världens största guldgruva och stora kopparfyndigheter, rikedomar som regeringen i Jakarta inte vill släppa ifrån sig.

Indonesiens president Joko Widodo sa i samband med sammandrabbningar i förra veckan att alla inblandade parter måste lugna ned sig.

Widodo har sedan uttalandet skickat över 8000 av landets säkerhetsstyrkor till Papua för att på så sätt försöka stoppa fortsatta protester.