Östros lovar exportstöd till småföretag

Många små underleverantörer har svårt att hävda sig i den ökade internationella konkurrensen. Nu lovar regeringen att hjälpa små företag inom fordonsbranschen med exportstöd.

– Vi vill göra en satsning på små företags möjlighet att komma ut på exportmarknaderna. Inom kort kommer vi att avsätta tio miljoner kronor för en särskild exportsatsning för underleverantörer i fordonsindustrin, säger Thomas Östros.

Avslöjandet kom när näringsministern besökte den pågående underleverantörsmässan i Jönköping.

Underleverantörerna till fordonsinsdustrin är några av dem som är hårdast utsatta för konkurrens och prispress på den alltmer globaliserade marknaden. Därför kommer regeringen inom kort att presentera miljonstödet för att hjälpa underleverantörerna att komma igång med exportsatsningar.

Exportrådet kommer att ha ansvaret för att arbeta fram planer och strategier tillsammans med företagen.

– Det är rådgivning, det är kontaktnät. Det är konkreta arbeten med affärsplaner. Sånt som behövs för att man som litet företag ska våga sig ut på exportmarknaden, säger Thomas Östros.

Är det inte dödfött att som litet företag ge sig ut på en marknad där man slåss mot stora, globala företag?

– Här i smålandsregionen finns många fina exempel på små företag som har tagit steget ut på marknaderna i Europa och resten av världen, och som har fått väldigt fin skjuts i sin verksamhet. Det tror jag tjänar som goda exempel så fler kommer att våga pröva på detta, säger Thomas Östros.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".