Försäkringskassan

Kontroll av föräldrapenning skärps

1:57 min

En specialgrupp inrättas i Skellefteå som ska göra slumpmässiga kontroller.

Föräldrapenningen är en ersättning för föräldrar som är hemma med barn i stället för att arbeta, söka arbete eller studera.

Varje år betalar Försäkringskassan ut totalt 31 miljarder kronor som föräldrapenning. Enligt myndighetens beräkningar är ungefär två procent av de utbetalda dagarna felaktiga.

I nuläget gör Försäkringskassan kontroller efter att ersättningen betalats ut. Men nu inrättas en specialgrupp, med placering i Skellefteå, som ska göra slumpmässiga kontroller innan utbetalningen.

Genom att kontrollera ansökningar innan utbetalning görs minskar risken för att pengar betalas ut felaktigt och hjälper föräldrar att göra rätt, enligt Alexandra Wallin, försäkringsdirektör vid Försäkringskassan.

– Vi inför en ny typ av kontroller i föräldrapenningen, där vi kommer att kontrollera ett slumpmässigt urval. Det här är en fördjupad och utökad kontroll, säger hon.

Felaktigheterna som Försäkringskassan upptäcker kan dels vara medvetet fusk, och dels omedvetna misstag.

Enligt Alexandra Wallin upplever vissa föräldrar att systemet är svårt, och myndigheten arbetar därför återkommande med att göra informationen mer begriplig, framförallt på digitala plattformar.

Annelie Majoros, som är föräldraledig med sitt åtta månader gamla barn, tycker att systemet var lite svårt att förstå till en början.

– Nu när jag kommit in i det är det ganska enkelt, men det var lite klurigt i början att förstå hur det funkade. Men det funkade när man ringde och frågade Försäkringskassan om hjälp men jag tyckte det var svårt att förstå informationen på nätet, säger hon.

Har du gjort något misstag någon gång i samband med att du ansökt om föräldrapenning?

– Nej, det har jag inte. Jag frågade runt lite bland kompisar och sen när jag förstod det var det inte så klurigt ändå.