Storbritannien

Avgångskrav på Johnson efter domstolssmäll

0:41 min

Det var fel av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson att stänga parlamentets underhus ända fram till mitten av oktober.

Avgå, lyder det bistra kravet från oppositionen efter dagens historiska beslut i Högsta domstolen.

När Johnson i slutet av augusti gav order om att redan kring den 9 september stänga ner underhuset fram till den 14 oktober tog det hus i helsike hos den brittiska oppositionen.

Alldeles för länge, tyckte många - särskilt med tanke på det kritiska brexitläge som landet befinner sig i, med bara drygt en månad kvar till den 31 oktober då den senaste tidsfristen för att lämna EU löper ut.

Allt har nu avgjorts av Högsta domstolen i London som levererar en av de värsta smällarna som en brittisk premiärminister råkat ut för i modern tid.

– Rätten kan inte annat än fastslå att beslutet att uppmana Hennes majestät att hemförlova parlamentet var olagligt, säger rättens ordförande Brenda Hale i London.

Vad som nu sker är oklart, men med stor sannolikhet lär parlamentsledamöterna snart kallas in i sina kammare igen.

– Parlamentet har inte blivit hemförlovat, fastslår Brenda Hale och förklarar att det nu är upp till talmännen i parlamentets två kammare att bestämma nästa steg.

Underhusets John Bercow välkomnar utslaget.

"Underhuset måste nu sammanträda så snabbt som möjligt. För att uppfylla det kommer jag nu att skyndsamt rådfråga partiledarna", säger Bercow i ett uttalande.

Redan under onsdagen väntas ledamöterna kunna vara på plats igen.

Utslaget har lett till omedelbara avgångskrav på premiärministern.

Labour-ledaren Jeremy Corbyn ger svidande kritik från scenen vid partiets pågående konferens i Brighton.

– Och jag manar Boris Johnson att, för att använda historiska ord, överväga sin position — och bli den kortast sittande premiärministern i Storbritanniens historia, säger Corbyn.

Liknande krav hörs från övriga oppositionspartier.

– Han borde ta mod till sig och göra det enda rätta och avgå, säger Joanna Cherry, parlamentsledamot för Skotska nationalistpartiet, SNP, utanför rättssalen i London.

"Det här bekräftar vad vi alla redan visste: Boris Johnson är inte lämpad att vara premiärminister. Han har vilselett drottningen och landet och olagligt tystat folkets representanter", säger Liberaldemokraternas partiledare Jo Swinson enligt BBC.

"Premiärministern måste avgå omedelbart och en kraschartad brexit måste stoppas en gång för alla. Under den här korta tiden har Boris Johnson visat sig vara en djupt farlig och antidemokratisk ledare, utan respekt för rättsstatens regler", säger walesiska Plaid Cymrus gruppledare i underhuset, Liz Saville Roberts, enligt The Guardian.

Vad Johnson tänker göra är än så länge oklart.

– Låt oss först se vad utslaget säger och sedan kommer vi att förstå bättre hur landet ligger, sade utrikesminister Dominic Raab i söndags, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Regeringen har hävdat att den fem veckor långa ledigheten — den längsta på 50 år - i praktiken inte spelar så stor roll och att det ändå kommer att finnas gott om tid att debattera brexitläget.

– När ens premiärminister ställer parlamentet åt sidan bara för att det passar honom bättre så börjar det kännas mer som en diktatur än en demokrati, fnyser Naomi Long från nordirländska Allianspartiet till TT över en kopp kaffe inne i EU-parlamentet i Strasbourg.