Mälardalen åter i topp

Mälardalen väntas få den starkaste ekonomiska utvecklingen dom kommande åren, enligt en rapport från Nordea. Men i år är det ändå ganska jämnt mellan dom tre storstadsområdena, med en liten övervikt för södra Sverige.

- Vi förväntar oss att Mälardalen kommer att öka mest under de kommande åren, säger Jörgen Appelgren, Nordeas chefsekonom. 

Sydsverige i topp i år alltså, men nästa år kommer Mälardalen tillbaka och återerövrar förstaplatsen efter dom mörka åren efter IT-och telekom-och börskraschen.
Det beror på att det kommer fler jobb i den privata tjänstesektorn, enligt Nordea, som även spår en ökad utflyttning från landsorten till storstäderna.
Nordea skriver upp prognosen för tillväxten och hamnar nu på 3,4 procent för nästa år, och det beror på att den inhemska efterfrågan har tagit fart på allvar, som en direkt följd av låga räntor och en svag krona och en finanspolitik som är expansiv inför nästa års val, eller valfläsk som det kallas till vardags. Effekten antas mattas av 2007.

Fler jobb på väg

Enligt Nordea har utvecklingen vänt på arbetsmarknaden. Ökad privatkonsumtion och investeringar kommer att ge högre sysselsättning de kommande två åren. Och främst i den privata tjänstesektorn alltså.
Industin hankar sig fram med befintlig personal, eller möjligen ännu färre anställda än idag.

Västsverige, som styrs hårt av fordonsindustrin, har de senaste åren vuxit i takt med övriga landet, men de kommande åren väntas sysselsättningen här öka lite snabbare än i landet som helhet.

Sydsverige, med en bred näringslivsstruktur och den attraktiva Öresundsregionen, har haft en stabil utveckling och framöver väntas regionen växa ungefär som riket i stort.

I landet utanför dom tre storstadsområdena, som omfattar allt från universitetsorter som Linköping till Norrlandslänen samt Gnosjöbältet, har sysselsättningen vänt upp, enligt Nordea.
Detta speglar att industrikonjunkturen är en ganska stark och bred drivkraft eftersom industrin skapar mycket kringverksamhet. Nordea bedömer att storstadsregionerna, med fler centrala befattningar och högutbildad arbetskraft, är bättre rustade för att möta globaliseringen och tror därför att skiljelinjerna mellan regionerna därför kommer att öka.
Mälardalen gynnas av sin låga andel industri och stora tjänstesektor och väntas vara minst utsatt för risken för outsourcing.

Tommy Fredriksson

tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".