Handelsavtal

Bönder oroliga över Mercosur

2:33 min

När EU:s handelsavtal med flera sydamerikanska länder, det så kallade Mercosuravtalet, diskuterades i dag i EU-parlamentets jordbruksutskott möttes Kommissionens representanter av kraftig kritik.

Det finns en stark oro för att detta, det största handelsavtalet hittills, skulle göra att europeiska bönder konkurrerades ut av billiga sydamerikanska varor, om det blev verklighet.

Avtalet rör Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay och färdigförhandlades i somras. Nu ska det översättas, diskuteras och granskas juridiskt innan det kan ratificeras av EU-länderna och av EU-parlamentet.

När det idag alltså var dags för parlamentets jordbruksutskott att diskutera avtalet handlade frågorna om allt ifrån framtidsutiskterna för bulgarisk honung till faran med stor skogsavverkning i Amazonas.

Molly Scott Cato från det gröna partiet i Storbritannien kom till utskottet direkt efter ett möte med en delegation från ursprungsbefolkningen i Brasilien. Hon ifrågasatte att EU vill skriva ett avtal med Brasilien när president Bolsonaro enligt henne är ansvarig för övergrepp på människor i Amazonas.

– De berättade fruktansvärda historier om folkmord i deras land. Min fråga till förhandlarna är: Hur kan vi ha gett grönt ljus för fascisten Bolsonaro som har gjort rasistiska uttalanden om behovet av att utrota ursprungebefolkningen från Amazonas.

I jordbruksutskottet möttes annars Kommissionen mest av oro för bönderna inom EU. Franska, spanska, tyska och polska ledamöter var bara några av de som kom med invändningar.

De svenska partierna har inte prioriterat jordbruksutskottet och har bara två suppleantplatser. Och några svenska ledamöter, som oftast är positiva till ökad internationell handel, tog inte till orda.
EU-Kommissionens John Clarke lät lite trött till slut.

– En kollega från Polen frågade vad Polen har att tjäna på Mercosur. Jag skulle vilja lyfta fram mejeriprodukter, spritdrycker, griskött, äpplen och päron. Det är alla produkter där Polen är konkurrenskraftig och skulle kunna tjäna på Mercosur-avtalet.