Det har gått 67 år sedan Kristallnatten.

Sveriges roll i Förintelsen ifrågasätts

För 67 år sedan ägde Kristallnatten rum. Natten mellan den 9 och 10 november 1938 attackerade tyska nazister judar, brände synagogor och judiska butiker. Med anledning av årsdagen ordnar Forum för levande historia utställningen med det udda namnet Fransson skottar snö.

– Vi problematiserar bilden av Sverige under andra världskriget, bilden av Sveriges roll och delaktighet, säger Helene Lööw, intendent på Forum för levande historia.

På Forum för levande historia pågår febril aktivitet med att lägga sista handen vid utställningen Fransson skottar snö, som öppnar på kvällen på årsdagen av Kristallnatten 1938.

Ifrågasättande utställning
Bakom utställningen står bolaget Studio 24 och filmregissören Roy Andersson, och den ifrågasätter det svenska förhållningssättet till förintelsen, liksom den egna självbilden.

– Från svensk sida har vi alltid betraktat oss som någon sorts åskådare. Vi är inte bara åskådare. Vi är också delaktiga. Vi bär också det gemensamma europeiska arvet, säger Helene Lööw.

Bilden av snöskottningen i Småland ställs skärande i kontrast till förstorade fotografier av svältande polska judar i Warszawagettot och installationer av injektionsavrättningar i koncentrationslägren.

Nekades visum
Här ges också en bild hur Sverige aktivt bidrog till förintelsen, genom listor från svenska konsulatet, med namn på judar som sökte visum i Sverige, men inte fick komma hit.

Helene Lööw tycker att det av flera anledningar är viktigt att minnas och sprida kunskap om Förintelsen.

– Den är viktig därför att vi fortfarande lever i konsekvenserna av den. Den är viktig därför att den är Europas stora katastrof. Förintelsen och den nazistiska utrotningspolitiken i sin helhet är det arv vi har att förhålla oss till, säger Helene Lööw.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".