Moderaterna reserverar sig mot grundlagsändring

Regeringen kommer att få igenom en grundlagsändring som ger EU mer makt att bestämma över Sverige. Men det blir inte med den enighet regeringen hoppats på. Moderaterna reserverar sig mot den del av förslaget som innebär att EU kan tvinga Sverige att anta lagar utan att kunna påverka det.
Den del av grundlagsförslaget moderaterna inte vill ställa sig bakom innebär att riksdagen godkänner ett rambeslut. Det innebär riksdagen godkänner ett förslag från EU utan att ha sett alla detaljer. Utskottet väntar med besked Under hela året har riksdagens konstitutionsutskott behandlat den här frågan och moderaterna har blivit allt mer tveksamma trots att de faktiskt godkänt konstruktionen i författningsutredningens förslag som presenterades i december förra året. Under tisdagsförmiddagen var det meningen att riksdagens konstituionsutskott skulle vara klara med hur det kommer att bli. Helt klara blev inte utskottet i dag, men enligt uppgift till Ekot står det nu helt klart att moderaterna kommer att rösta nej till att riksdagen ska godkänna ett beslut som kan tas av EU:s ministerråd utan att de exakta lagtexterna godkänts av den svenska riksdagen. Moderaterna redan visat sitt missnöje Moderaterna har redan demonstrerat att de är mot rambeslut genom att i förra veckan lägga ner sina röster när riksdagen röstade om ett rambeslut om en eurpeisk arresteringsorder. På onsdagen gör moderaterna samma sak en gång till när det handlar om terroristlagar och om tre veckor planerar moderaterna, enligt uppgift, att inte godkänna ett rambeslut i EU om narkotikalagar. Ett ja till de lagarna från moderaterna kommer först när regeringen presenterat ett lagförslag. Värde i borgerlig splittring Regeringen får alltså ändå majoritet för sitt förslag och väljer att driva igenom det trots att det största oppositionspartiet inte är med. Förmodligen ser socialdemokraterna ett klart värde i att de borgerliga är splittrade i den här frågan.
Herman Meltzer, EU-reporter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".