Jordbruket största miljöhotet mot Östersjön

Östersjön mår fortfarande inte bra. Trots tio års samarbete i den så kallade Helsingforskommissionen har bara en bråkdel av problemen med föroreningar lösts.
– Det största problemet för flertalet länder är jordbrukssektorn, säger Ulla-Brita Fahlénius från Naturvårdsverket som är Sveriges representant i kommissionen. I alla EU-länder är jordbruket det stora problemet. Vi har åtgärdat våra kommunala reningsverk och vi har åtgärdat industrin, men jordbruket finns kvar. I Sverige, till exempe, står jordbruket för 40 procent av utsläppen av kväve. Problemen finns kvar Helsingforskommissionen bildades för tio år sedan för att komma tillrätta med föroreningarna i Östersjön. Då utsågs 130 platser som särskilt förorenade, så kallade hotspots. 110 av dem finns fortfarande kvar som problem. Medlemmar i kommissionen är länderna kring Östersjön, men även till exempel Norge och Ukraina. På tisdagen möttes representanter från Sverige och Finland i Stockholm för att diskutera vad de båda länderna hittills har gjort. Skogsindustrierna i såväl Finland som Sverige är inte längre ett problem för Östersjön, liksom reningsverket i Stockholm. Reningsverket i Helsingfors finns dock fortfarande kvar på listan. Tveksamt om målen uppnås Problemen finns även kvar när det gäller smältverk, finska fiskfarmer och gruvutsläpp från Falun. Och det tar tid att åtgärda problemen. – Sveriges riksdag har tagit miljömål när det gäller Östersjön, säger Ulla-Brita Fahlénius. Där säger man att Östersjön liksom våra andra havsområden ska vara i god balans år 2020, det vill säga inom en generation. Räcker det? – Frågan är om man klarar av det. Det är nog tveksamt, eftersom det tar lång tid från det att man minskar utsläppen till det att man ser några effekter.
Helena Jansson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".