Kvinnliga civilingenjörer har lägre lön än manliga

Redan på första jobbet efter utbildningen får kvinnliga civilingenjörer lägre lön än sina manliga kolleger. Det visar Civilingenjörsförbundets lönestatistik.

Enligt fackförbundet är det ingenting som talar för att de nyutexaminerade manliga civilingenjörerna skulle ha högre kompetens än de kvinnliga.

– Vad vi har sett finns det ingen saklig förklaring. Det tyder på en form av könsdiskriminering, medveten eller omedveten, säger Civilingenjörsförbundets jämställdhetsansvariga Helene Sjöman.

Lönen på första jobbet
Civilingenjörsförbundet har jämfört manliga och kvinnliga civilingenjörer som gick ut teknisk högskola förra året och vad de fick för lön på sitt första jobb inom den privata sektorn.

Kvinnorna fick då i genomsnitt 1125 kronor mindre i månaden. För civilingenjörer som varit ute i yrkeslivet i fyra år var skillnaden i genomsnitt närmare 500 kronor större, alltså 1600 kronor.

Att kvinnor halkar efter under karriärens gång brukar delvis förklaras med att kvinnor i högre utsträckning är hemma med barn.

Andra faktorer
Men Helene Sjöman anser att olikheterna i ingångslön visar att det nog huvudsakligen är andra faktorer som ligger bakom löneskillnaderna mellan män och kvinnor.

– Dessutom har vi gjort en annan undersökning som visar att visserligen anser föräldrar att de halkar efter i lön när de är föräldralediga, men det gäller även män i hög utsträckning, säger hon.

Civilingenjörsförbundet anser alltså att den genomsnittliga skillnaden i ingångslön mellan män och kvinnor är osaklig och kräver att arbetsgivarna blir bättre på att följa lagen.

– Det finns stora brister i arbetsgivarnas sätt att följa jämställdhetslagen. Där finns ju bestämmelser om aktiva åtgärder, bland annat ska arbetsgivaren ha en jämställdhetsplan och alla arbetsgivare ska göra en lönekartläggning varje år just för att komma till rätta med sådana här osakliga löneskillnader, säger Helene Sjöman.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".