Riksrevisionen ger Ams svidande kritik

Uppdaterad 16:55
Ams har dålig uppfattning om vad som händer med de arbetslösa som har det svårast att komma tillbaka till arbetsmarknaden, de som ingår i aktivitetsgarantin. Det konstaterar Riksrevisionen i en granskning.

Aktivitetsgarantin är det dyraste och mest omfattande av Ams arbetsmarknadspolitiska program med 46 000 deltagare.

– Ams kan inte svara på huruvida den här insatsen leder till de syften som man har sagt. Man kan inte heller tala om vad detta kostar och det är också svårt att dra slutsatser om insatsen leder till arbete, säger riksrevisor Eva Lindström.

Hur allvarligt är det här?

– Jag tycker att det är allvarligt att Ams inte lever upp till kraven på uppföljning och utvärdering som de har tydligt i sin instruktion, säger hon.

Ams har ingen koll
Ams har ett klart uppdrag från regeringen att ha koll på vad som händer med dem som lämnar aktivitetsgarantin.

Riksrevisionens granskning visar att Ams inte vet om de hamnar i andra typer av arbetsmarknadspolitiska program, börjar studera eller får riktiga jobb.

Ams vet inte heller hur många som hamnar i rundgång mellan öppen arbetslöshet och aktivitetsgarantin. Att förhindra en sådan rundgång var ett av de ursprungliga syftena med aktivitetsgarantin.

Oklart hur dyrt det är
Ams kontrollsystem ger inte heller en tillräckligt tydlig bild av kostnaderna för aktivitetsgarantin. Redan för fyra år sedan fick regeringen vetskap om att det fanns brister, utan att vidta åtgärder, så också regeringen får en släng av Riskrevisionens kritik

– Regeringen borde ha reagerat och gett Ams ett tydligare uppdrag att just löpande följa upp det hela, säger riksrevisorn Eva Lindström.

Regeringen har inte gjort någonting sedan dess?

– De har inte satt ner foten tillräckligt tydligt.

Arbetslivsminister Hans Karlsson, som i grunden ser aktivitetsgarantin som en nödvändig åtgärd för långtids-arbetslösa, anser att regeringen redan har ställt krav på Ams men att uppföljningen från regeringen kunde ha varit bättre.

– Nu ska vi fullfölja det och naturligtvis se till att bristerna elimineras säger Hans Karlsson.

Så det innebär skärpta krav på Ams kontrollfunktion?

– Ja, det gör det, säger arbetslivsminister hans Karlsson.

Aktivitetsgarantin har funnits sedan år 2000 och infördes för att hjälpa dem som var eller riskerade att bli långtidsinskrivna på arbetsförmedlingen längre än två år. Tanken är att deltagarna ska få betydligt bättre stöd än andra arbetslösa.

Effektiviteten ifrågasätts
Men hur effektiva åtgärderna verkligen är har av och till kritiserats från flera håll. De arbetslösa blir kvar år ut och år in och de hårdaste kritikerna har det har talat om vuxendagis.

Men det är inte hur själva aktivitetsgarantin fungerar som riksrevisionens kritik riktar sig emot utan Ams egen kontroll av aktivitetsgarantin.

Drabbar arbetslösa
Att Ams har en dålig uppfattning om hur aktivitetsgarantin fungerar drabbar också de arbetslösa, anser Eva Lindström.

– Eftersom man inte följer upp ordentligt och inte har koll på utflödet så vet man inte heller vilka insatser som hjälper de här personerna att komma tillbaka till arbetsmarknaden, säger riksrevisorn Eva Lindström.

Ams ställföreträdande generaldirektör Lars Sjöström tycker att kritiken är orättvist hård.

– Om de har den uppfattningen att vi inte har någon koll alls då tror jag att vi måste be dem titta lite närmare på vad vi håller på med, säger han.

Finns det någon aledning för er att vidta åtgärder för att förbättra ert kontrollsystem?

– Vi ska aldrig utgå ifrån att det inte finns guldkorn i en sådan rapport, det måste vi titta på, säger Lars Sjöström på Ams.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".