Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Butikschefer berättade om mutor

Publicerat torsdag 10 november 2005 kl 12.52

Uppdaterad 13:25
I rättegången om Systembolagshärvan yrkar åklagaren på böter och villkorlig dom för de tre butikschefer som helt eller delvis erkänt att de har tagit emot mutor av leverantören Vin-Trägårdh. Åklagare Björn Blomqvist ansåg att brottet är extra allvarligt på grund av Systembolagets ställning.

– Det här är naturligtvis en brottslighet som skadar förtroendet för Systembolaget. Det riskerar att skada svenska nationella intressen på ett väldigt allvarligt sätt. Det handlar om en hörnpelare i den svenska alkoholpolitiken som medförde långa och besvärliga förhandlingar med EU om att få behålla monopolet, sa åklagare Björn Blomqvist.

De tre sytembolagsanställda är de enda som erkänt av de totalt 18 före detta butikschefer som står åtalade i den första av sammanlagt sex processer.

Checkar och pengar på konton
De berättade idag för rätten om hur de kontaktades under 2001 eller 2002 av företrädare som för Vin-Trägårdh och fick frågan om de ville vara med i ett bonussystem. De tre fick därefter flera utbetalningar i form av checkar eller på deras bankkonton.

– Det som slår mig, och som jag vill lyfta fram, det är att ingen av de tilltalade har tvekat en sekund, som det verkar. Tvärt om är det så att det här är någonting som man känner till sedan tidigare. Det förekommer mutor och korrupta system, ett genomruttet system skulle man kunna säga, som man träder in i utan att tveka, sa åklagare Björn Blomqvist.

En av butikscheferna berättade om ett poängsystem där hon fått en krona för varje flaska från Vin-Trägårdh som köptes in till hennes Systembolagsbutik.

Ångerfulla åtalade
Samtliga var i dag mycket ångerfulla inför vad de hade gjort, och en av de åtalade berättade om den jobbiga tiden i väntan på rättegång.

– Fruktansvärt. En lång väntan på att få det här ur världen. Man har kastats mellan hopp och förtvivlan om att det ska bli en rättegång, sa en av de åtalade som arbetat som biträdande butikschef.

Åklagare Björn Blomqvist yrkade på kraftiga bötesbelopp för alla tre, och för en av butikscheferna även på villkorlig dom.

Johan Bratt
johan.bratt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".