Tystnadskulturen

Brå: Myndighetspersoner avråder brottsoffer att anmäla

2:10 min

Vissa myndighetspersoner, som till exempel poliser och kommunalt anställda stödpersoner, avråder brottsoffer att anmäla till polisen. Det har Brottsförebyggande Rådet uppmärksammat i en utredning.

Brottsförebyggande rådet, Brå, har på regeringens uppdrag studerat övergrepp i rättssak och så kallad tystnadskultur. I utredningen har Brå stött på en attityd, där vissa personer som representerar samhället, mer eller mindre uttalat avråder brottsutsatta personer att anmäla brott.

– Vi har intervjuat myndighetspersoner och personer som stöttar brottsoffer och vittnen. Och särskilt inom relationsvåld och i socialt utsatta områden så känner vissa av dem att det är svårt att rekommendera brottsoffer att gå till polisen. För att de tvivlar själva på rättsväsendets förmåga att lösa brotten, säger Johanna Skinnari, utredare vid myndigheten.

Enligt Brå handlar det bland annat om poliser, och stödpersoner, både kommunanställda och de som jobbar i ideell sektor.

– De har på något sätt blivit luttrade och varit med om ärenden som inte lätt till någonting. Det kan vara väldigt traumatiskt för individer att medverka rättsprocesser, och därför känner de att det är väldigt svårt att rekommendera det. Och det blir säg ett väldigt allvarligt problem med företrädare för systemet har svårt att rekommendera den vägen, säger Johanna Skinnari.

I utredningen som nu lämnats till regeringen skriver Brå att den här upptäckten är "särskilt oroande".

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att han inte känner till att till exempel polisen uppmanat brottsutsatta att inte anmäla.

– Jag känner inte igen det, men om det skulle vara så, så är det något som vi verkligen måste ta i. För attityden från samhället måste hela tiden vara att man som medborgare ställer upp och berättar vad man varit med om.

I mars 2017 dödades ett par i Hallonbergen, nordväst om Stockholm, motivet tros vara att mannen blivit vittne till ett mord och pratat med polisen.

Anders Rissel är lokalpolisområdeschef i Solna och Sundbyberg, där Hallonbergen ingår. Enligt honom är tystnadskulturen ständigt närvarande bland framförallt unga vuxna. Men han har själv inte noterat att myndighetspersoner avråder brottsutsatta att anmäla.

– Jag har inte upplevt själv eller hört att man uppmanar personer att inte delta. Men jag vet att det finns en rädsla även på tjänstemannanivå, det kan vara fastighetsbolag, kommunala verksamheter, och myndigheter. Det kan direkt eller indirekt påverkar ens yrkesutövning.