Prylarnas pris

Experten: Plaståtervinning är en lurig historia

1:59 min

Knappt en femtedel av plastförpackningar återvinns i Sverige, visar Ekots granskning. En anledning kan vara att att många förpackningar är svåra att återvinna, menar Åsa Stenmarck, plastexpert.

– Plastsortering och plaståtervinning är en lurig historia. Vi har många olika material som vi kallar för plast men vi tillsätter olika färger och andra tillsatser som gör att plasten inte är så attraktiv på återvinningsmarknaden, säger Åsa Stenmarck.

Hon har varit regeringens särskilda utredare för en hållbar plastanvändning och jobbar idag på forskningsinstitutet IVL, Svenska miljöinstitutet.

– En röd ketchupflaska återvinns till en nya röd ketchupflaska och då finns det EU-direktiv som säger att återvunna material får inte hamna nära livsmedel, så då måste man hitta nån annan röd avsättning, säger Åsa Stenmarck.

Vem har huvudansvaret för att det ser ut så här?

– Jag tycker huvudansvaret ligger på de som producerar förpackningarna. Nu har de tagit en färdplan mot fossilfrihet där de skriver att förpackningarna ska vara återvinningsbara så det jobbas med det här men man kanske kan jobba lite snabbare, Åsa Stenmarck.