Nytt rekord

Milstolpe för norsk fisk: 100 miljarder kronor

2:01 min

Norge har aldrig dragit in så mycket pengar på att sälja fisk. Exportvärdet av norsk sjömat har hittills i år har ökat med 8 procent.

– I år blir ett nytt rekordår. Vi räknar med att passera en milstolpe, alltså 100 miljarder kronor, säger sjömatanalytikern Paul Aandahl till Ekot.

100 miljarder norska kronor motsvarar i nuläget drygt 108 miljarder i svenska pengar.

Lax står för runt två tredjedelar av det totala värdet av norsk sjömatsexport. Efterfrågan ökar även på bland annat makrill från Norge, visar nya siffror från exportorganisationen Norges Sjömatsråd. Kina är nu den största tillväxtmarknaden för norsk fisk.

Fast exportrekordet beror på höjda världsmarknadspriser och en svag norsk krona, medan mängden norsk fisk som säljs utomlands minskar lite i år. Produktionen vid norska laxodlingar hålls tillbaka av flera problem, inte minst parasiten laxlus som äter sig in i fiskens skinn.

– Det är fortsatt en begränsande faktor för laxproduktion. Men det blir stadigt bättre, säger Paul Aandahl.

Norska laxodlingar använder nu mindre kemikalier för att bekämpa laxlus än för några år sedan. Fast i år har problemen ökat kraftigt när det gäller fisk som rymmer från sina stora nätkassar i norska fjordar. Odlad lax i frihet kan genetiskt påverka den vilda laxen.

I Sverige finns ganska många som är kritiska mot systemet med laxodlingar i stor skala i Norge. Man pekar på de här problemen, som även ni erkänner existerar. Är det hållbart på sikt med den här verksamheten?

– All matproduktion är i princip omstridd och sätter ett miljöavtryck. Så är det också för lax.

– Men jag menar att det här är hållbart. Vi ser till exempel att i Coller FAIRR-rapporten, som ställer upp de mest hållbara proteinproducenterna, kommer norska producenter överst på listan.

– Det visar bara att detta är ett bra sätt att producera proteiner, även i framtiden, säger Paul Aandahl.