Ellen Johnson-Sirleaf.

Liberia får kvinnlig president

Afrika ser ut att få sin första kvinnliga president. Det sker i det krigshärjade landet Liberia där Ellen Johnson-Sirleaf har en ointaglig ledning när nästan alla röster räknats i presidentvalet.

Hon är liten och ser ut som en farmor eller mormor väntas göra; med ett blitt och brett leende. Men de sex barnbarnen vet att blicken kan hårdna, och att hon egentligen är bestämd, viljeinriktad och nästan outtröttlig. Politiska motståndare hukar sig under hennes fräna och klara argument.

Ellen Johnson-Sirleaf är 67 år och har ett förflutet som finansminister och ekonom i Världsbanken. Hon är veteran inom Liberias politiska liv, som har givit henne smeknamnet Järnladyn.

Svår uppgift
Men det är ingen tacksam uppgift att nu bli Afrikas första kvinnliga president, för ett krigshärjat land i ruiner, där en tredjedel av befolkningen räknas som internflyktingar, hundratusentals barnsoldater måste slussas in i ett vanligt liv, krigsherrar lurar i buskarna och ett fåtal av alla vapen är insamlade.

Korruptionen genomsyrar Liberia. Det är korruptionen som är orsaken till decennier av inbördeskrig för att plundra landet på dess diamanter, mineraler, ädelträ och gummiodlingar.

Anklagelser om valfusk
Hennes huvudmotståndare, den förre världsstjärnan i fotboll, George Weah, visade sig snabbt vara en dålig förlorare, och den goda stämningen som rådde runt Liberias presidentval försvann i fjärran. Valfusk, utropar Weah, och hans unga anhängare, varav de flesta är just före detta soldater, samlas i klungor under protestrop: ”utan Weah, ingen fred”.

FN, som har en av sina största fredsinsatser i Liberia, med 15 000 man, har övervakat valet, och kan i stort sett ge det godkänt. Men FN:s närvaro kommer nu att behövas extra mycket tills alla känslor lugnat sig.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlbäck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".