Mer fokus på elbilar när Volvo och Geely samarbetar

1:55 min

Biltillverkaren Volvo Cars och kinesiska ägaren Geely planerar att skapa ett gemensamt motorbolag, som ska utveckla och tillverka förbränningsmotorer. En sammanslagning skulle beröra runt 8 000 anställda.

– Vi skulle få ett bättre fokus på utvecklingen av våra kommande elbilar. Samtidigt som vi också skulle få resurser till utvecklingen av alla de motorer som behövs för våra framtida hybrider, säger Volvos presstalesperson Stefan Elfström till Ekot.

Enligt Volvo Cars skulle sammanslagningen göra att företaget kan fokusera på att utveckla elbilar och det fristående nya bolaget skulle fokusera på att utveckla och tillverka förbränningsmotorer.

Bolaget skulle leverera motorer till hela Geely-gruppen där också märken som Lotus, London Taxi och Lync ingår. Det kan även bli så att företaget säljer motorer till utomstående biltillverkare.

Det är snart tio år sedan som kinesiska Geely köpte Volvo Cars och nu ser det alltså ut som att företagen kommer att vävas samman allt mer.

En sammanslagning av motorverksamheten berör flera tusen anställda. I Sverige påverkas framförallt motorfabriken i Skövde, men också utvecklingsarbete i Torslanda i Göteborg.

Än så länge har inga definitiva beslut fattats och därför är det också oklart var huvudkontoret ska ligga.

Ett gemensamt motorbolag skulle minska kostnaderna för Volvo, säger Stefan Elfström.

– Vi har inga siffror på det, men det är betydande belopp, säger han till Ekot.

När man pratar om synergier och kostnadsbesparingar så brukar det också innebära att det kan vara jobb som går förlorade, finns det en sådan risk i detta fall?

– Vi ser ingen förändring när det gäller personalstyrka eller var saker ska göras någonstans, säger han.

Så de som jobbar på motorfabriken i Skövde behöver inte vara oroliga för sina jobb då?

– Det är där kompetensen finns i dag och det är också den enda motorfabriken som Geely-gruppen har utanför Kina. Det här är något som stärker Skövde-fabrikens ställning inom gruppen, säger Elfström.