migranter på medelhavet

Sverige nekar hjälp – ”Har gjort tillräckligt”

2:01 min

Sverige nobbar de tunga EU-länder som begär tillfällig hjälp för att ta hand om flyktingar och migranter som räddas på Medelhavet.

Den svenska regeringen kommer inte delta och ta emot omfördelade asylsökande, enligt migrationsminister Morgan Johansson.

– För Sveriges räkning skulle jag vilja säga att vi har ju redan gjort mer än något annat EU-land när det gäller flyktingmottagande de senaste fem åren. Det är inte vi som i det här läget ska stå först i kön för att hjälpa till. Det är andra länder som i så fall måste göra sitt, säger han.

För två veckor sedan enades Tyskland, Frankrike, Italien och Malta om en tillfällig migrationsuppgörelse som går ut på att länderna ska dela på ansvaret att ta hand om asylsökande som kommer till Europa på centrala Medelhavet. En uppgörelse som har öppnat upp tidigare stängda hamnar för flyktingar och migranter.

Men hur asylsökande ska fördelas mellan de fyra länderna är inte bestämt och de uppmanar också andra EU-länder att hjälpa till. Frågan ska diskuteras senare idag när migrationsministrarna träffas i Luxemburg.

De flesta har välkomnat uppgörelsen men det är få som har sagt att de är villiga att delta.

För Sveriges del är det alltså inte aktuellt. Migrationsminister Morgan Johansson säger att han inte kommer ge några löften om svensk hjälp eftersom Sverige redan gjort tillräckligt. Det är andra länder, som inte tagit emot så många asylsökande, som borde hjälpa till, resonerar Johansson.

Samma besked kommer från Danmark. Utlännings- och integrationsminister Mattias Tesfaye säger till nyhetsbyrån Ritzau att Danmark inte kommer delta. Tesfaye menar också att uppgörelsen kommer leda till att fler flyktingar och migranter försöker ta sig till Europa.

De fyra ländernas uppgörelse är tänkt att gälla i minst sex månader men kan förlängas. Förhoppningen är att EU-länderna under tiden ska komma framåt i samtalen om en permanent lösning i migrationsfrågan där alla tar solidariskt ansvar.