Transport utesluter Sverigedemokrater

Transportarbetarförbundet vill inte ha med några Sverigedemokrater i förbundet. Den som är aktiv i Sverigedemokraterna kommer hädanefter att uteslutas ur Transport.

– I våra stadgar står det tydligt att om man med medlem i en organisation eller stödjer en organisation som bedriver en med förbundet oförenlig verksamhet är man uteslutningsbar. Vi har kommit fram till att Sverigedemokraterna är en sådan organisation, säger förbundets förste vice ordförande Clas Linder.

Frågan blev aktuell när det tidigare i höstas visade sig att en medlem i Transport kandiderade för Sverigedemokraterna i valet till kyrkofullmäktige.

Principbeslut
Transport har inlett en uteslutningsprocess mot medlemmen. Förbundets styrelse passade samtidigt på att fatta ett principbeslut som innebär att alla personer som öppet försvarar Sverigedemokraternas åsikter vare sig får bli medlemmar eller vara kvar i Transport.

Det är första gången ett fackförbund går så långt för att avstånd från Sverigedemokraterna. I sitt beslut skriver styrelsen att Transport har hjärtat vill vänster och tror på likabehandling av människor oavsett etnisk bakgrund, religion eller hudfärg.

– Vi har många medlemmar som har annan bakgrund än rent svensk. Sverigedemokraterna talar tydligt om att svenskar har en särställning gentemot dem som kommer från andra länder, säger Clas Linder.

– Många av dem känner obehag. Ska man kunna vara med i samma förening som de som öppet säger att de inte är önskvärda?

”Brott mot rättigheter”
Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson hävdar att Transport bryter mot de mänskliga rättigheterna.

– Det är oerhört oroande när medborgare i det här landet berövas sina demokratiska rättigheter bara för att de tillhör ett visst politiskt parti.

Men om man är med i Sverigedemokraterna varför ska man då vara med i en organisation som säger att den har hjärtat till vänster?

– Medlemskap i en fackförening baseras ju på att man tillhör en viss yrkesgrupp och inte på att man tillhör ett visst politiskt parti eller har vissa politiska åsikter. Det är två helt skilda saker.

Clas Linder på Transport håller inte med.

– Samhället har gett oss rätten att bilda partier och föreningar men man kan inte då säga att man har rätt att vara med i en förening och så driva en förening i föreningen som har helt andra målsättningar.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".