NOBELPRISET 2019

Just nu: Nobelpris i fysik för upptäckter om universum

2:26 min

Årets nobelpris i fysik tilldelas tre vetenskapsmän för bidrag till vår förståelse för universums utveckling och jordens plats i universum.

Priset delas mellan vetenskapsmännen: James Peebles, Michael Mayor och Didier Queloz.

Den amerikansk-kanadensiske kosmologen James Peebles mottager hälften av priset för "teoretiska upptäckter inom fysikalisk kosmologi".

Den andra hälften delas mellan astrofysikern Michael Mayor och astronomen Didier Queloz, bägge från Schweiz, för "upptäckten av en exoplanet, i bana kring en solliknande stjärna".

”Årets Nobelpristagare har skakat om vår bild av världsalltet. Medan James Peebles teoretiska upptäckter bidrog till att vi nu förstår hur universum utvecklades efter big bang, undersökte Michel Mayor och Didier Queloz rymden nästgårds på jakt efter främmande planeter”, skriver Kungliga Vetenskapsakademien i ett pressmeddelande.

Michel Mayor och Didier Queloz kunde 1995 berätta om sin upptäckt av den allra första planeten utanför vårt solsystem, en exoplanet, i bana kring en solliknande stjärna i Vintergatan. De kunde observera planeten som fick namnet 51 Pegasi b med hjälp av specialbyggda instrument vid observatoriet Haute-Provence i södra Frankrike, rapporterar TT.

Enligt Gunnar Ingelman, sekreterare i Nobelkommittén för fysik, understryker att pristagarnas upptäckter är "extra ordinära".

– Nu håller man på och studerar planeter kring andra solar, andra stjärnor som liknar vår sol. Det betyder att man får mycket bättre förståelse för hur planetsystem bildas. Tänk dig att man observerar att det finns syre i en sådan atmosfär, då får man en indikation på att det kanske finns liv på en sådan planet. Det är det som tilltalar oss människor speciellt, att det knyter an till vår egen tillvaro.