Ekonomiska brott bakom byggkonkurser

Antalet konkurser i byggbranschen har minskat något i landet - med ett undantag. I Stockholm har byggkonkurserna ökat kraftigt. Mer än hälften av det totala antalet byggkonkurser under januari till juli i år skedde i Stockholm.

Hans Ivarsson, ombudsman på Byggettan i Stockholm är inte förvånad.

– Det har alltid varit en hög brottslighet i konkurser i byggbranschen. Det finns de som tror att den ligger på 75 - 80 procent av de totala konkurserna. Och det är nog inte för lågt, säger Hans Ivarsson.

Brott i hälften av konkurserna
Organiserad ekonomisk brottslighet ligger bakom ett hundratal byggkonkurser i Stockholm i år, detta enligt tidningen Byggindustrin, som är byggarbetsgivarnas branschtidning.

Tidningen har granskat alla drygt 200 konkurser i Stockholm under januari till juli i år för att se vad som ligger bakom den kraftiga ökningen av antalet konkurser.

Rena blufföretag står för upp till en fjärdedel av konkurserna, blufföretag, vars enda uppgift är att skicka luftfakturor. Fakturorna ser ut att vara betalning för tjänster, men täcker utgifter för svarta löner och ger sedan pengar i fickan till företagsledarna.

Högkonjunktur
Att den här verksamheten ser ut att öka tror Hans Ivarsson beror på att vi är på väg in i en högkonjunktur.

– Det är ofta oerfarna personer i byggbranschen som söker lycka. De blir väldigt kortvariga. I hälften av de konkurser vi sett har bolagen varit verksamma ett år eller kanske mindre. De räknar ut att de ska tjäna pengar under en kort tid och försvinna.

Att företagen inte är seriösa märks också på sammansättningen av företagens styrelser. I en sjättedel av de drygt 200 konkurserna i Stockholm, hade styrelsen så många som fyra eller fler konkurser bakom sig.

Målvakter tar smällen
Men ofta är det så gott som omöjligt att komma åt dem som ligger bakom verksamheten, eftersom det ofta saknas uppgifter om vilka som sitter i bolagens styrelser och i stället sätts så kallade ”målvakter” in i styrelserna, personer som ”tar smällen” när företaget går i konkurs.

– Målvakterna vet ju inget om verksamheten när konkurserna kommer.

Så då blir det svårt att fälla någon för det här?

– Ja, det blir väldigt få domar i byggbranschen. För våra medlemmar gäller det ju ibland att bevisa att de har jobbat i företaget. Har de lönespecifikationer och anställningsavtal brukar det vara lättare men har de inte det så kan det bli svårt när man inte får tag i den rätta ägaren, som kan bekräfta att de har varit anställda, säger Hans Ivarsson, ombudsman på Byggettan i Stockholm.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".