Kan påverka exporten

Dansk oro för svagare svensk ekonomi

1:59 min

I Danmark oroas man nu över att den ekonomiska avmattningen i bland annat Sverige kan få negativa effekter för exporten.

– Tittar vi framåt är det klart bekymrande att både Sverige och Tyskland rör sig mot en svag ekonomisk period, säger Tore Stramer chefsekonom vid den inflytelserika näringslivsorganisation Dansk Erhverv.

Sverige är efter Tyskland den största danska exportmarknaden och står för ungefär 12 procent av den samlade exporten, Cirka 70 000 till 80 000 danska jobb är knutna till den svenska exporten.

– Så det är bekymrande att Sverige nu visar svaghetstecken, säger Tore Stramer.

Dansk ekonomi tuffar annars på ganska bra trots den globala avmattningen. BNP växte med på 0,8 procent under andra kvartalet 2019. Exporten har ökat, mycket tack vare läkemedels- och vindkraftssektorerna där det finns stora danska företag som Novo Nordisk och Vestas.

– Vi har haft en välbalanserad tillväxt, säger Tore Stramer och nämner också bland annat en stabil utveckling på bostadsmarknad och att hushållens skulder minskat.

Men det finns, förutom exporten, också orosmoln i form av brexit och handelskriget mellan USA och Kina. I tisdags reviderade Danmarks ekonomiska råd sin tillväxtprognos från 1,7 till 1,3 procent för 2020

– Vi kommer att påverkas av den globala ekonomiska avmattningen, men vi är bättre rustade att hantera den, särskilt om man jämför med er i Sverige säger Tore Stramer.