Efter Trumps utspel

Analys: ”USA:s anseende har fått sig en rejäl törn”

2:18 min

Vad president Trumps varning till Turkiet betyder är svårt att tyda. Väldigt oklart, enligt Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet.

– Det är ju fundamentalt oklart. Jag tror att det är ett yttrande som han gör inrikespolitiskt därför att han ska markera att trots vad det här officiella meddelandet innebar så kan han ändå styra Turkiet i viss utsträckning. Det är vad han påstår, men i vilken mån det går, det vet vi ju inte, säger Jan Hallenberg.

Även om president Trump kom med vaga och otydliga signaler i går, som kan ses som en varning till Turkiet, så måste Vita husets uttalanden i söndags tolkas som ett grönt ljus för Turkiet att inleda sin invasion i norra Syrien, enligt Jan Hallenberg.

Beslutet från Trump att dra tillbaka amerikanska soldater från norra Syrien har inte diskuterats med de länder som ingår i den internationella koalition mot ISIS och som leds av USA. Och det gör att USA:s anseende som en pålitlig allierad får sig en rejäl törn, menar han.

– Och det innebär ju att de andra uppemot 80 staterna och andra organisationer som deltar i den här koalitionen mot ISIS alltså inte kan lita på USA på samma sätt framöver, säger han och fortsätter.

– Och även andra allierade som Europa i NATO-sammanhang, Japan eller Sydkorea måste ju dra öronen åt sig sig och undra vad är det för utrikespolitik USA:s president för som inte konsulterar med sina allierade i sådana viktiga frågor som den här, säger Jan Hallenberg.

Att dra tillbaka amerikanska trupper som är utplacerade i norra Syrien, längs gränsen med Turkiet, kan gå snabbt. I går sade Trump att det rör sig om ett femtiotal amerikanska soldater i det område som Turkiet vill gå in i utan att närmare gå in på exakt vilket område det rör sig om.

– Från den del av Syrien där amerikanska styrkor finns längst norrut, det lär bara vara något tiotal soldater som har funnits där som är liksom ett hinder som turkarna måste övervinna om de ska ge sig in. Men nu drar amerikanarna tillbaka de soldaterna och det är ju fullt möjligt för presidenten att göra detta, säger Jan Hallenberg.