Största beslaget på 30 år

Åklagaren: Handlar om storskalig och organiserad brottslighet

2:16 min

I dag inleddes rättegången i Göteborgs tingsrätt mot de 15 personer som misstänks för synnerligen grov narkotikasmuggling och grova narkotikabrott. Enligt åklagare Anna Svedin handlar det om storskalig och organiserad brottslighet som har kopplingar till afrikansk maffia.

Två parallella salar krävs för att få plats med alla när rättegången inleddes i dag i det som beskrivs som den största utredningen Tullverket gjort på 30 år.

15 personer är åtalade för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grova narkotikabrott, och när de fyra åklagarna inleder sin sakframställan blir listan med åtalspunkter lång och malande.

Enligt åtalet handlar det om storskalig och organiserad verksamhet med över 130 kilo narkotika till ett värde på gatan på 112 miljoner kronor.

Verksamheten ska ha kopplingar till ett nigerianskt maffianätverk, kallat Black Axe. Organisationen använder sig, enligt polisen, av en typ av nigeriansk voodoo. De hotar personer att utplåna deras själ med hjälp av hårstrån och naglar för att förmå dem att till exempel agera kurirer.

De tilltalade erkänner i vissa fall viss hantering och innehav av narkotika men förnekar kännedom om det nätverk som åklagarna beskriver.

Försvaret är kritiska till åklagarnas inställning att samtliga tilltalade ska ses som gemensamt ansvariga.

– Vi menar att man an inte ansvara för något man inte känner till. Man får ansvara för det man har gjort, säger försvarsadvokat Robin Grönvall.