USA

Inför visumsanktioner mot Kina för behandling av uigurer

1:35 min

Kritiken mot Kinas omskolningsläger i Xinjiang-provinsen hårdnar. Nu inför USA visum-sanktioner mot kinesiska tjänstemän.

Över en miljon människor, de flesta muslimska uigurer, uppskattas ha tvångsinternerats i lägren i Xinjiang-provinsen i västra Kina. Lägren har mött kritik från omvärlden, däribland Sverige, men särskilt från USA och utrikesminister Mike Pompeo.

Pompeo skrev på Twitter i går att Kina ”måste upphöra med sin drakoniska övervakning och förtryck och släppa de som godtyckligt arresterats”.

De nya sanktionerna är tänkt ska gälla för kinesiska tjänstemän som är inblandade i omskolningslägren i Xinjiang. Varken tjänstemännen eller deras familjemedlemmar ska kunna få visum till USA.

Visumsanktionen kom bara timmar efter att USA i går meddelat att flera kinesiska företag som är verksamma i Xinjiang svartlistas.

Kinas svar har hittills varit att anklaga USA för att lägga sig i det man kallar för ”Kinas inre angelägenheter”, och att åtgärderna i Xinjiang handlar om att stoppa extremism och terrorism.

Relationerna mellan Kina och USA är därmed på helspänn när de båda länderna imorgon väntas återuppta sina handelssamtal i Washington.

Mötet är planerat till två dagar och nås ingen överenskommelse, väntar nya handelstullar på måndag.