Ukraina

Söndersprängd bro byggs upp igen

1:51 min

Mitt under kriget i östra Ukraina håller man på att bygga upp en söndersprängd bro som tusentals går över varje dag för att ta sig mellan krigets två sidor, den som kontrolleras av Ukraina och den som kontrolleras av pro-ryska separatister.

Fram emot bron löper en nyasfalterad väg. Bussar kör gamla och volontärer rullar folk i rullstolar över till andra sidan. Där går säkert mer än 1 000 personer bara den timme vi är där.

Längst fram lyfter en grävskopa bort asfalt. Det är kanske 50 meter kvar att bygga tills de når den gamla söndersprängda bron på andra sidan. Under tiden går folk på en trä-bro som hänger högt upp på byggställningar.

Olga och Pjotr är i 80-årsåldern. De går båda med käppar och bor i staden Luhansk som är kontrollerat av separatisterna.

– Det var väldigt svårt förut, men nu är det bättre, säger Olga och minns hur det var bara i våras när hon halkade upp och ner här på en hal trä-trappa.

De åker över för att hämta pensionen, mediciner och hälsa på familj.

Det är vanliga skäl bland de 12–14 000 människor som enligt ukrainska ansvariga passerar genom kriget här varje dag.

Ivan, han går över bron för att odla.

– Jag bor i Luhansk men min datja är här, säger Ivan. Där växer det tomater, gurkor och jordgubbar.

De tar han hand om när han hälsar på familj. Att livet nu under mer än fem år varit så söndrat av kriget som dödat mer än 13 000 människor, det trodde han aldrig.

– Det kom så oväntat, som när snö plötsligt faller på ditt huvud, säger han.