Tunisien

Ennahda stora vinnaren i parlamentsvalet

1:27 min

I Tunisien har nu rösterna efter söndagens parlamentsval räknats färdigt. Och som valundersökningarna antydde är det islamistiska partiet Ennahda som blir den stora vinnaren.

Islamistiska partiet Ennahda, pånyttfödelse eller uppsving på arabiska får 52 av parlamentets 217 platser och blir därmed det största partiet. Men trots det ses resultatet som ett bakslag eftersom partiet backar med mer än 15 platser.

Och det är flera av de etablerade partierna som misslyckats med att vinna väljarnas förtroende.

En anledning är att Ennahda, liksom de andra etablerade partier, inte lyckats förbättra situationen i landet.

Ennahda till exempel som ju varit populärt bland fattiga, förordat en moderat islamistisk linje, lovade bättre tillgång till sjukvård, högre minimilöner och stora satsningar på social omsorg.

Men många tunisier är besvikna. Trots att landets ofta pekas ut som det goda exemplet efter arabiska våren, just vad gäller demokrati och stabilitet, har landets ekonomi körts i botten.

Och överlag gick det inget vidare för de traditionella partierna i parlamentsvalet.

Näst största partiet blev Qalb Tounes som TV-mogulen och populisten Nabil Karoui har haft sin bas i. Karoui blev igår släppt från fängelset där han suttit häktad misstänkt för bland annat penningtvätt och skatteflykt.

Nu får de största partierna försöka att bilda regering, något som kan bli svårt eftersom det är ju ett splittrat parlament som valts att styra landet.