TRE SNABBA FRÅGOR

Magnusson: Därför går Turkiet in i Syrien

2:02 min

Ekots utrikesreporter och tidigare Mellanösternkorrespondent Katja Magnusson om Turkiets offensiv.

Varför har Turkiet gått in i Syrien?

Turkiet har länge velat skapa en så kallad buffertzon i norra Syrien, framför allt handlar det om att Turkiet ser de kurdiska väpnade grupper som finns i området som terrorister med band till den kurdiska PKK-gerillan som varit i konflikt med Turkiet sedan 1984.

Kurderna är den största minoriteten i Turkiet. Eftersom det bor kurder på bägge sidor av gränsen så har Turkiet befarat att om kurderna i Syrien lyckas få någon form av självstyre, så kommer också kurder i Turkiet att kräva samma sak, och större rättigheter.

Hur har kurder och andra grupper i området reagerat på offensiven?

Kurder och andra minoriteter känner att världen har vänt dem ryggen, efter att de offrat tusentals i kampen mot terrorgruppen IS.

Den starkaste stridande gruppen i nordöstra Syrien är alliansen SDF, som domineras av kurder men där också till exempel kristna assyrier/syrianer, araber och andra grupper ingår. SDF har sagt att kampen mot Turkiet just nu är prioriterad, framför striderna mot resterna av terrorgruppen IS.

De kurddominerade styrkorna har omgrupperat, men Turkiet är en starkare militärmakt, till exempel har ju de kurddominerade stridande grupperna inget flygvapen. De har vädjat till omvärlden om att skapa en flygförbudszon över området så att det inte kan bombas från luften.

Vem är det som avgör ödet för de civila i området?

De miljoner civila som finns i området har inte mycket att säga till om, det har civila inte haft under någon del av det blodiga kriget i Syrien. Det här handlar om storpolitik där de viktigaste spelarna är Ryssland, USA, Turkiet, den syriska regimen, Iran och flera stridande grupper. Risken är fler civila dödsoffer och ännu fler flyktingar, runt hälften av Syriens befolkning är redan på flykt inom eller utanför landet.