Turkiets invasion

EU:s uppmaning: Avbryt invasionen i norra Syrien

1:40 min

EU fördömer Turkiets invasion i norra Syrien och varnar för allvarliga konsekvenser. Samtidigt hamnar EU i en svår sits på grund av Turkiets agerande då EU är starkt beroende av landet för att stoppa flyktingar och migranter från att ta sig till Europa.

I ett gemensam uttalande uppmanar EU-länderna Turkiet att avbryta invasionen i norra Syrien. De varnar för att det kommer leda till mer mänskligt lidande, ökad instabilitet och skapa ny grogrund för terrorsekten IS.

Liknande uttalanden kommer också från enskilda EU-länder, som Tyskland, Frankrike och Storbritannien liksom från Nato-chefen Jens Stoltenberg.

Från EU:s sida gör man också klart att man inte tror på Turkiets planer på att flytta syriska flyktingar till en säkerhetszon i norra Syrien. Det kommer inte uppfylla internationella regler för återvändande av flyktingar och det är inget EU kommer bidra med pengar till.

Däremot diskuteras frågan om att ge mer finansiellt stöd till Turkiet för att ta hand om de närmare fyra miljoner flyktingar, de flesta från Syrien, som befinner sig i Turkiet i dag.

Organisationer i Turkiet har de senaste åren fått 6 miljarder euro i EU-stöd. Men Turkiet vill ha mer och president Erdogan har hotat med att öppna gränsen mot Europa igen om EU inte öppnar upp plånboken.

Frågan kan tas upp på högsta politiska nivå när EU:s ledare träffas på toppmöte här i Bryssel nästa vecka. Men med tanke på invasionen i Syrien liksom de, enligt EU olagliga, oljeborrningar som Turkiet genomför nära Cypern väntas inget beslut.

Däremot skulle EU-ledarna kunna skicka signaler om att nya pengar till Turkiet kan komma senare.