Syrien

Invånarna flyr när Turkiet avancerar

1:45 min

Samtidigt som den turkiska armén och allierade avancerar i norra Syrien stiger paniken bland civila i området och tusentals människor försöker fly undan striderna.

I flera gränssamhällen pågår eldstrider när kurdiska styrkor nu försöker svara på den turkledda markoffensiven mot samhällen i nordöstra Syrien.

Flyende människor fyller vägar när de försöker ta sig till säkerhet, undan markstrider, artilleri och flygbomber.

Hittills har över 180 flygattacker genomförts enligt det turkiska försvarsdepartementet. Kurdiska källor uppger att bostadsområden attackerats och att såväl soldater som civila dödats i offensiven medan Turkiet förnekar civila dödsoffer.

Turkiet har tagit kontroll över flera samhällen nära gränsen med hjälp av syriska oppositionella från det som tidigare kallades Fria Syriska armén. Turkiets mål är att rensa ett minst 30 kilometer djupt område längs gränsen från kurdiska YPG-soldater och upprätta en säkerhetszon dit syriska flyktingar ska kunna återvända.

Kritiker menar att planerna riskerar att bli en slags etnisk rensning då kurder, kristna och andra minoriteter i området hotas att trängas undan av inflyttade sunniaraber.

Offensiven nu är våldsam, bilder visar hur tjocka rökpelare från flygattacker, artilleri och brända bildäck täcker en annars klarblå himmel.
Intensiteten i offensiven kan dock öka när markstriderna intensifieras i större tätbebyggda områden. Och invånare fruktar att det inte bara blir YPG som får betala priset för Turkiets offensiv, utan att även araber, civila kurder, assyrier och andra minoriteter i området riskerar att klämmas mellan markstrider och flygbomber.

Många av människorna har tidigare flytt från bomber och våld på andra håll i Syrien, de har överlevt IS terrorvälde nu ber de sina böner att än en gång få skonas från ett krigs brist på empati.