Sylvie Goulard

Macrons förslag till EU-kommissionär ratas

2:05 min

Den föreslagna franska EU-kommissionären Sylvie Goulard ratas av EU-parlamentet. Ett stort bakslag inte minst för president Macron.
Här är vår Brysselkorrespondent.

Sylvie Goulard lyckades inte övertyga EU-parlamentet och efter en andra utfrågning i dag röstades hon ner av en klar majoritet. Det handlar inte om att Goulard saknar kunskaper om sitt föreslagna ansvarsområde – EU:s inre marknad och försvarsfrågor.

Istället handlar det om anklagelser om att hon har använt EU-medel på felaktigt sätt när hon själv var EU-parlamentariker. Det gjorde att hon tvingades avgå som fransk försvarsminister och många har därför ifrågasatt om hon då kan vara lämplig som kommissionär.

En av partigrupperna som röstade emot Goulard var konservativa och kristdemokratiska EPP, där moderaten Tomas Tobé sitter.

– Goulard har inte förtroende för att kunna fortsätta som minister i Frankrike. Det betyder inte då att man kan få förtroende att vara EU-kommissionär när man har tveksamheter kring ekonomisk vandel, säger Tomas Tobé.

Centerpartisten Frederik Federley som tillhör samma liberala partigrupp som Sylvie Goulard pekar dock på att hon blev godkänd av parlamentets rättsliga utskott som just granskat hennes ekonomiska förehavanden. Federley menar att Goulard egentligen är offer för ett partipolitiskt spel.

– Det finns starka krafter som vill näpsa Emmanuel Macron. Det har gått för bra för honom och nu har man tagit en skalp som känns ordentligt i våra led, säger Frederik Federley.

Oavsett anledning så är det ett stort bakslag för den franske presidenten, som den senaste tiden seglat upp som EU:s stora ledare. Macron tvingas nu föreslå en annan kommissionär.

Likaså är det ett bakslag för den kommande kommissionsordföranden Ursula von der Leyen. Hon blev själv godkänd med knapp majoritet av parlamentet. Och gör Goulards franska partivänner allvar av de hot som kommit i dag, att det ska rösta emot hela kommissionen, kan det bli svårt för von der Leyen att få sin kommission godkänd.

Planen är att EU-parlamentet ska rösta om kommissionen 23 oktober. Men det finns nu en överhängande risk att den omröstningen får skjutas på framtiden och att den nya kommissionen inte kan tillträda som planerat 1 november.