Tyskland

Seehofer: En skam för vårt land

1:45 min

Gärningsmannen nådde inte sitt mål att ta sig in i den största synagogan i tyska Halle. Men två personer miste livet när gärningsmannen slog till på onsdagseftermiddagen.

Vid en presskonferens i Halle sa Tysklands inrikesminister att det som skett är en skam:

– Detta brutala brott är en skam för vårt land. Med vår historia får något sådant inte hända. Vi måste se sanningen i vitögat, hotet är mycket högt, sa inrikesminister Horst Seehofer på plats i Halle.

Myndigheterna utgår nu ifrån att gärningsmannen agerade ensam, han filmade och sände händelseförloppet på internet från en kamera på sin hjälm och kommenterade sina brott, delvis på engelska. Utöver att hetsa mot judar uttalade gärningsmannen också hat mot feminister och invandrare. I förmiddags genomsöktes gärningsmannens bostad och bevismaterial beslagtogs.

Dagen efter dådet är Halle en stad i förstämning, vid synagogan, som gärningsmannen försökte ta sig in växer högen av blommor och havet av tända ljus. Dels vid dörren till synagogan, där skotthålen från förövarens hembyggda vapen syns tydligt, dels en liten bit bort, där en kvinna som råkade befinna sig på platsen, sköts i ryggen.

Längre ner på gatan ligger kebabrestaurangen som gärningsmannen valde som nästa mål. Där räknar jag till 35 cirklar, där polisen målat upp skott med grön sprayfärg. Kamrater som tillhör samma fotbolls-supporterklubb som mannen som mördades vid restaurangen står samlade utanför, de står tysta, med böjda huvuden, förutom en kvinna som inte kan hejda sin sorg.