KRIMINALITET

M och S välkomnar danska gränskontroller

1:27 min

Ett bevis på brister i svensk brottsbekämpning, det säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson om det danska förslaget att införa gränskontroller mot Sverige.

– Sverige har ju haft gränskontroller under en längre tid mot Danmark och nu kommer Danmark även införa det mot Sverige, säger Ulf Kristersson.

På vilket sätt minskas brottsligheten genom att svenskar inte kan komma in lika lätt i Danmark?

– När vi införde gränskontroller mot Danmark och kontrollerna över Öresundsbron så märkte vi att vi fick bättre kontroll på dels migrationsströmmar som kan ha med terrorism att göra dels internationella stöldligor som ofta rörde sig mellan gränserna. Så jag välkomnar om Danmark har bra kontroll på sin sida och Sverige har bra kontroll på vår sida för då gör vi det svårare för brottslingarna att agera.

Ett skäl till det danska utspelet är att svenska kriminella misstänks ha varit inblandade i två uppmärksammade händelser i somras; ett dubbelmord och en sprängning. Vi vill inte få samma utveckling som i Sverige med sprängningar och annan grov organiserad kriminalitet, sade den danske justitieministern Nick Haekkerup tidigare. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ser det här som ett bevis på brister i svensk brottsbekämpning:

– Det är ännu ett bevis på att Sverige inte lyckas hantera den grova kriminaliteten. Nu drabbar den även våra grannar i Danmark, säger Ulf Kristersson.
 
Inrikesminister Mikael Damberg håller inte med:

– Det är en väldigt viktig prioritering för regeringen men vi ser också att internationellt samarbete inte minst med Danmark kan ha betydelse för att komma åt de här kriminella gängen. Så vi välkomnar att Danmark gör mer också.