SYRIEN

Turkiet: Över 100 kurdiska soldater har dödats

2:39 min

Turkiet säger att man dödat över 100 kurdiska YPG soldater sedan offensiven i norra Syrien inleddes för drygt ett dygn sedan. Samtidigt hotar Turkiets president Reccep Tayyip Erdogan att släppa flyktingströmmen till Europa fri om EU fördömer offensiven som en ockupation – och i Syrien flyr människor för sina liv.

Norra Syrien. Människor som med panikartade blickar flyr artilleri- och flyganfall. Som brådstörtat grabbar åt sig sina mest nödvändiga ägodelar.
Enigt uppgifter har omkring 60,000 flytt, de flesta österut. Kurdiska militärkällor anklagar Turkiet för att ha attackerat bostadsområden och skadat och dödat civila, något Turkiet förnekar. Men president Erdogan sa idag att mängder av kurdiska YPG-soldater dödats.

– Sedan början av operationen har 109 terrorister dödats, sade president Erdogan inför medlemmar i sitt eget AK-parti i dag.

Han möttes av stort jubel när han anklagade omvärlden för att vara hycklare i sina fördömanden av offensiven och han hotade återigen Europa att öppna portarna för en flyktingström.

– EU, samla ihop er. Jag säger det igen, om ni försöker att fördöma den här offensiven som en invasion är det enkelt, då kommer vi att öppna portarna och skicka 3,6 miljoner flyktingar er väg.

Och samtidigt som president Erdogan talade fortsatte offensiven. Mängder av beväpnade män från den syriska oppositionen som tidigare kallades fria syriska armén tog sig in i samhällen nära gränsen, tillsammans med turkiska markstyrkor försöker de ta kontroll över samhällen och städer. Men de möts också av motstånd, från många håll längs gränsen har det rapporterats om sammandrabbningar.

De kurdledda styrkorna uppger att de hittills lyckats bromsa markoffensiven men turkiska styrkor har ändå tagit sig som längst över sju kilometer in i Syrien. Samtidigt har granatattacker mot turkiska gränsstäder krävt flera människoliv, bland de en baby och över 40 har skadats.

En talesman för SDF, den koalition där kurdiska YPG ingår, säger idag att de tvingas minska bevakningen av fängelseläger för IS-terrorister för att kunna slåss mot Turkiet. Han varnar för potentiella uppror och flyktförsök.

Stora delar av omvärlden fördömer den turkiska offensiven men här i Turkiet har den brett stöd och inget tyder på att Turkiet ens kan överväga att dra sig tillbaka.