kriminalitet

Ministern: Gränskontrollerna ska slå mot kriminella – inte pendlare

2:30 min

Danmark vill införa tillfällig gränskontroll mot Sverige från den 12 november. På så vis ska man försvåra för kriminella från Sverige att begå brott i Danmark.

För att stärka tryggheten är det centralt att stärka skyddet mot organiserad kriminalitet från Sverige, sade Danmarks justitieminister Nick Hækkerup när han presenterade förslaget i morse.

Kontrollen kommer ske periodvis både vid Öresundsbron och vid färjeförbindelser. Det innebär inte en bevakning dygnet runt, men ID-kontroller en eller flera dagar i veckan. Förslaget kommer efter två uppmärksammade fall i Danmark i somras där svenska kriminella misstänks vara inblandade, bland sprängningen mot danska skattestyrelsen i augusti.

Förutom gränskontroll kommer danska polisen även upprätta ett nytt center för att bekämpa gränsöverskridande kriminalitet i Öresundsregionen och där man ska ha ett tätt samarbete med svensk polis. Man kommer dessutom bland annat underlätta för kameraövervakning och skärpa straffen för innehav av sprängmedel.

Förslaget har fått kritik av den socialdemokratiska regeringens stödparti, Radikale Venstre, men tas mer väl emot av den borgerliga oppositionen.

Sverige har sedan 2015 haft gränskontroll mot Danmark, men nu blir det alltså kontroll på båda sidor om Öresund. Tusentals människor arbetspendlar över sundet varje dag, men Nick Hækkerup hoppas att deras vardag ska påverkas så lite som möjligt.

Det ska slå mot kriminella, inte mot pendlare, säger justitieministern. Sundspendlaren Annika Frederiksson har inget emot ökad kontroll.
Nicklas Andersson är däremot mer tveksam.

Moderaten Carl Johans Sonesson, Regionstyrelsen ordförande i Skåne, tycket det är bra att danskarna valt att inte ha en ständig gränsbevakning utan en punktvis.