Nobelpris

De är favoriterna till fredspriset

2:12 min

FN:s livsmedelsprogram, Etiopiens premiärminister eller den svenska klimataktivisten Greta Thunberg. De är några förhandstips inför Nobels fredspris 2019.

Klockan 11 på fredagen tillkännages årets fredspristagare på Nobelinstitutet i Oslo.

Kommer Nobelfanfaren 2019 att ljuda för FN:s livsmedelsprogram? World Food Program (WFP) bekämpar svält, bland annat i konfliktområden som Jemen. Organisationen har i flera år varit en av Nobelkommitténs slutfavoriter till ett fredspris.

Experter har länge önskat ett fredspris för arbetet för oberoende medier. Reportrar utan gränser och CPJ är organisationer som är aktuella.

– Ofta är oberoende journalister som är inne i konfliktområden, antingen det är Afghanistan eller Somalia, de viktigaste källorna till kunskap om vad som sker på marken i dessa konflikter, säger direktören på fredsforskningsinstitutet PRIO, Henrik Urdal till Ekot.

– Så de gör ett arbete som är direkt relaterat till, och viktigt, för fred och konflikt.

I tider av debatten om fake news, med medier under attack, kan ett fredspris för oberoende journalistik vara extra aktuellt.

En annan av fredsprisfavoriterna är Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, som i fjol tog initiativ till att sluta fred med Eritrea efter decennier av konflikt. Han har även låtit släppa politiska fångar. Däremot finns det fortsatt politiskt våld och begränsad demokrati i Etiopien, och möjligen vill Nobelkommittén se fler hållfasta framsteg innan den ger ett fredspris till premiärminister Ahmed.

Flera unga aktivister nämns. Klimatkämpen Greta Thunberg är favorit hos vadslagningsfirmorna. På klimatområdet skulle också Världsnaturfonden WWF eller aktivister som skyddar Amazonas regnskogar kunna få fredspriset. Dock är kopplingen mellan klimatförändringar och väpnade konflikter omstridd.