TURKISK OFFENSIV

Uddén: En skräcksituation för de som flyr

2:25 min

Omkring 60 000 människor har flytt sedan Turkiet inledde sin offensiv mot kurdkontrollerade områden, enligt Syriska människorättsobservatoriet.

Ekots mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén beskriver det som en skräcksituation för de som flyr.

– Alla civila man talar med vittnar om nätter av bombräder och artilleribeskjutning, säger Ekots mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.

– Det finns civila dödsfall, men inte så många som man befarat. Enligt uppgift är det 11 civila som dödats. Det är oklart hur många stridande som har dödats. Enligt Turkiets president Erdogan har man dödat över 100 stridande.

– Det är en skräcksituation för alla civila som flyr söderut från buffertzonen. Det är en halv miljon människor det rör, som kan behöva fly därifrån och många av dem har tvingats fly flera gånger redan under det långa inbördeskriget i Syrien.

– Det som vi fått höra ikväll är att Turkiet har lyckats omringa två centrala platser, som man koncentrerat mycket av beskjutningen till. De här två platserna är i stort sett förlorade redan för kurderna, även om de inte säger det officiellt. Jag har varit i kontakt med en man som bor i närheten som säger att det slaget är redan över, även om de inte annonserar det, säger Ekots mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.

Det talas om tiotusentals människor på flykt. Vart kommer de ta vägen?

– De rör sig söderut från buffertzonen som Turkiet vill upprätta, men det är en desperat flykt eftersom det inte riktigt finns någonstans att ta vägen. Man flyr söderut, men inte hur långt Turkiet väntas gå, säger Ekots mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.