Minnesstund

Flera hundra personer hedrade offren i Halle

2:08 min

Många hundra människor samlades på torget i Halle på torsdagskvällen för att hedra de dödade och visa solidaritet med stadens judiska minoritet.

Bara kyrkklockorna hörs när Halleborna håller en tyst minut i duggregnet på torget i den gamla stadskärnan.

– Det som hände igår skakade mig, det stämmer inte alls in på vår stad, säger Axel Göre.

– Det är vi, här, som är det riktiga Halle, säger han.

När en av talarna uppmanar de som samlats att imorgon vid solnedgången, när judarna ringer in sabbaten, med tända ljus i händerna bilda en skyddande ring runt stadens synagogor, möts det med applåder.

Tysklands president och landets inrikesminister besökte i dag brottsplatserna; den kebabrestaurang där en 20-årig man sköts ihjäl, och gatan där en 40-årig kvinna dödades när gärningsmannen inte lyckades med sitt egentliga mål, att ta sig in i synagogan, där omkring 70 människor hade samlats för att fira den judiska högtiden Yom Kippur.

Antalet brott med antisemitiska förtecken har ökat på senare år i Tyskland. Många judar vittnar om att känna sig hotade, särskilt i större städer, och judiska män döljer ofta sin kippa med en keps eller mössa.

Max Privoroski, ordförande i den judiska församlingen i Halle var med inne i synagogan igår. Men han säger att han inte är rädd, rädd var jag igår, säger han.

– Vi visste inte om vi skulle komma levande ur synagogan, att vår dörr höll är ett under, säger Max Privoroski.